Forum

Auteur Topic: Nieuwsbrief - Huis dicht, inbrekers in het zicht  (gelezen 22768 keer)

Monique Meijer

  • BuurtPreventie organisatie
  • Sr. Member
  • *
  • Berichten: 252
Nieuwsbrief - Huis dicht, inbrekers in het zicht
« Gepost op: 30 nov 2016, 11:38:04 »
Huis dicht, inbrekers in het zicht.
Tijdens de donkere wintermaanden worden traditiegetrouw de meeste inbraken gepleegd. Inbrekers zien 's avonds aan onverlichte huizen dat de bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder goed zicht is op verdachte situaties. Politie en gemeente zetten tijdens deze donkere dagen extra in om de inbraken tegen te gaan. Vanaf 1 december starten er twee nieuwe initiatieven: de gemeente zet in de periode 1 december 2016 tot 5 maart 2017 buurtadviseurs in én elke inwoner die in deze periode een inbraakpreventieadvies van de gemeente ontvangt, krijgt een lamp met lichtsensor cadeau. Deze initiatieven worden financieel ondersteund door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
 
Inzet buurtadviseurs aanpak woninginbraken
De buurtadviseurs kijken naar inbraakgevoelige situaties. In het geval van een inbraakgevoelige situatie gaan zij in gesprek met de bewoners. Daarnaast zijn zij ook alert op verdachte situaties en geven deze door aan de politie. De buurtadviseurs zijn herkenbaar aan gele hesjes met het logo van de gemeente en kunnen zich legitimeren..
 
Gratis lamp met lichtsensor bij een inbraakpreventieadvies
Alle inwoners van Almere hebben de mogelijkheid om gratis inbraakpreventieadvies aan te vragen bij de gemeente. Inwoners die in de periode van 1 december 2016 t/m 31 maart 2017 een gratis inbraakpreventieadvies van de gemeente ontvangen, krijgen een lamp met een lichtsensor cadeau (op=op). Deze lamp kan zelf registreren wanneer het donker wordt en gaat vervolgens automatisch aan.
 
Bij het gratis inbraakpreventieadvies komt een preventieadviseur van de gemeente uw woning beoordelen, waarna een preventieadvies volgt. Wanneer het hang- en sluitwerk van de woning en enkele andere punten voldoen aan de vereisten, dan kan tegen een vergoeding een certificaat Beveiligde Woning worden uitgereikt. Een afspraak voor het gratis preventieadvies kan gemaakt worden via www.almere.nl/inbraakpreventie
 
Maak het inbrekers niet te makkelijk
U kunt zelf een aantal maatregelen treffen om het inbrekers niet te makkelijk te maken tijdens de donkere dagen:


Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!
 De beste sloten helpen niet als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Draai uw deuren en ramen dus echt op slot. Anders kunnen inbrekers eenvoudig binnen komen door te flipperen (met een stuk hard plastic wordt de sleuf van het slot terug gedrukt) of te hengelen (bijvoorbeeld met een ijzeren kledinghanger wordt door de brievenbus de deurklink bewogen). En laat daarbij de sleutel niet in het slot zitten. Inbrekers kunnen anders onder het slot een gat boren om vervolgens met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel omdraaien (gaatjesboormethode).


Niet thuis? Licht aan!
Het is belangrijk om uw woning er uit te laten zien alsof u thuis bent. Laat binnen lampen branden als u 's avonds niet thuis bent. U kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Gebruik ook de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar  aan de voorzijde van uw woning die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Aan de achterzijde is het slim om een lamp met bewegingssensor te plaatsen. Een inbreker staat niet graag in het licht. Bent u niet thuis met de feestdagen? Vraag vertrouwde buren op uw woning te letten en de post weg te halen.
 
Kijk goed voor u open doet!
De meeste mensen hebben goede bedoelingen, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn als er een onbekende voor de deur staat. Het komt namelijk voor dat personen met minder goede intenties een huis proberen binnen te komen door middel van een babbeltruc, oftewel smoes. Zij vertellen bijvoorbeeld een zielig verhaal of doen zich als een ander voor om binnen te komen en stiekem geld en andere kostbaarheden weg te grissen. Doe dus nooit zomaar open voor onbekenden. Gebruik een raam, deurspion, intercom of kierstandhouder om te kijken wie er voor de deur staat. Bij verdachte situaties belt u 112.
Kijk voor meer tips over inbraakpreventie op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
 
Digitale training ‘woon veiliger’
Zelf oefenen en op de computer vragen beantwoorden kan een goede manier zijn om na te denken over wat u zelf kunt doen om de veiligheid in huis te vergroten. De digitale training ‘woon veiliger’ is ontwikkeld door de Katholieke Bond voor Ouderen, samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie. Iets voor u? Kijk op www.woonveiliger.nl/elearning/index.html
 
In het nieuws: zeven inbrekers gepakt in Lelystad en Almere
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/141557/flevoland-zeven-inbrekers-gepakt-in-lelystad-en-almere 
Recente inbraken
Wilt u weten of er in uw buurt recent is ingebroken? Kijk hiervoor op de website van de politie via: http://www.politie.nl/misdaad-in-kaart


Waar kunt u meldingen doen
* Heterdaad of verdachte situatie?  Bel 1-1-2
* Afwijkend gedrag?  Bel 0900-8844
 
 Tips voor meldingen
 * Noteer signalementen
 * Noteer voertuigen / kentekens
 * Noteer loop- en rijrichting
 * Maak foto’s of beeldmateriaal
 * Schrijf direct op wat u gezien heeft

Meer informatie? Kijk op www.veiligalmere.nl

 
 
« Laatst bewerkt op: 30 nov 2016, 11:45:19 door Monique Meijer »